Evde mum yapmak aslında çok kolay ve evde iyi vakit geçirmek için tercih edilen uğraşıların da listebaşı haline geldi. Siz de evde mum yapmak istiyor ve nereden, nasıl işe başlayacağınızı bilemiyorsanız bu yazımız size rehber olacak.
1). Mumun hammaddesi ne olmalı? Mum nasıl yapılır ?
Aklınıza ilk gelen parafin oldu değil mi? Mumun en bilindik hammaddesi parafin. Parafin kolay ulaşılabilir ve ucuz bir madde olmasına rağmen sağlık açısından pek önerilmiyor. Petrol türevi bir madde olduğu için tercih edilmemesi iyi olur. Elbette seçim tamamen size kalmış.
Parafinsiz mum yapımı için soya parafini ya da balmumu kullanabilirsiniz. Soya parafini petrol türevi içermez. Tamamen bitkiseldir. Soya parafininden yapılan mumlar uzun ömürlüdür. Üstelik bitkisel içerikli olduğu için sağlık açısından tehlikesi yoktur. Çevre dostudur.
Balmumu ise pahalıdır ama çok sağlıklı ve kaliteli bir hammaddedir. Balmumu arıların peteklerinin yüksek ısıda ısıtılıp süzülmesinden elde edilir. İşçiliği emek ister o yüzden pahalıdır. Fakat en uzun ömürlü mumlar balmumundan yapılmış mumlardır. Yandığında havaya negatif iyonlar yayan ve böylece havanın kalitesini arttıran balmumu mumların tek dezavantajı fiyatının yüksekliği olabilir.
Parafin nedir? Hammaddesi petrol olan renksiz ve kokusuz bir maddedir. Günümüzde başta mum yapımında kullanılmaktadır.
Soya parafini nedir? Hammaddesi tamamen soya olan bitkisel parafindir. İçerisinde petrol türevi bulunmaz.
2). Mum malzemelerini hazırlayın
Yapacağınız mumun hammaddesini seçtiniz. Sıra geldi diğer mum malzemelerine. Mumları koyacağınız kaplara. Mumları neyin içinde yapacaksanız, mutlaka onları da hazır edin. Kavanoz olur, bardak olur, nasıl isterseniz…
Akabinde fitil, gıda boyası ve mumunuzun güzel koku yayması için sevdiğiniz bir esansiyel yağı da hazır edin.
3). Mumu nerede yapacaksınız?
Eriyen mum etrafa sıçrarsa temizlemek oldukça zor olabilir. O yüzden çalışacağınız alanı gazete kağıtlarıyla veya muşambayla kaplamanızı ve kullanacağınız malzemeleri yakınınızda bulundurmanız iyi olur.
4). Ana malzemeyi eritin
Eğer ana malzemeniz parafin ise önce büyük bir tencerede bol miktarda su kaynatın. Üzerine ısıya dayanıklı bir cam kase yerleştirin ve parafinleri kasenin içerisine ekleyin. Cam kasenin suyla temas etmemesine özen gösterin. Benmari usulü parafini eritin.
Ana madde olarak soya parafini kullanıyorsanız dilediğiniz kadar soya parafini bir tencerenin içerisine koyun. Ocağın altını orta-kısık ateşte açın ve sürekli karıştırarak eritin. Bu işlem 10-15 dakikayı bulabilir.
5). Gıda boyası ve koku esansını katın
Ana maddeniz tamamen eridiğinde renkli bir mum yapmak için dilediğiniz renkteki gıda boyasını içerisine ekleyin ve karıştırın. Eğer renk, istediğiniz yoğunlukta değilse bir miktar daha gıda boyası ekleyebilirsiniz.
Kokulu mumlar yapmak için erimiş ana maddenin içerisine birkaç damla esansiyel yağ ekleyin ve güzelce karıştırın.
Kokusuz ve renksiz bir mum yapmak istiyorsanız bu adımı tamamen pas geçin.
7). Mum fitili nasıl yapılır ?
Mum için kullanacağınız kavanozun dibine fitili sabitlemeniz gerekiyor. Bunun için tutacaklı bir fitil kullanabileceğiniz gibi fitili bir miktar erimiş muma bulayıp kavanozun dibine yapıştırmanız da mümkün. Ama en iyisi kendinden tutacaklı bir fitildir.
Fitilin boyunun kavanoz boyundan uzun olması gerektiğini de sakın unutmayın. Eriyen mumu kavanoza dökerken fitili dik bir şekilde tutmalı ve çekmemeye özen göstermelisiniz. Fitilin eriyen mum içerisinde eğilip bükülmesini önlemek için bir çubuk ya da kalem kullanarak fitili sabitleyin.
8). 1 gece bekletin
Mumunuzu kaba döktükten sonra kullanmak için 1 gece bekletin. Böylelikle mum sertleşir ve ideal bir kıvama gelir.
Mumunuzu oda sıcaklığında soğutmanızda fayda var. Mumunuz tamamen soğuduğunda fitilin fazlalığını kesebilirsiniz, 1 cm kadar fitil bırakmanız yeterli olacaktır.
Öneriler
- Mumu içine koymak için küçük bir kadeh ya da bira bardağı bile kullanabilirsiniz. Sizin için anısı olan her şeyi kullanabilirsiniz. Renklendirici ya da mum boya eklemeniz yeterli. Bu, karika bir hediye de olur üstelik!
- Mumun içine limon otu esansiyel yağı ekleyerek sivrisinek gibi haşereleri uzak tutan bir mum yapabilirsiniz.
- Kalın camların kırılma riski daha düşüktür. Seçtiğiniz kabın ısıya dayanacak kadar sağlam olduğundan emin olun.
ESKİ MUMLARDAN MUM YAPIMI
Eski mumlardan mum yapmak sizi büyük bir ziyanlıktan kurtaracak. Evinizde bulunan eski mumları benmari usulü eritin. Mum fitilini kalem ya da küçük bir şişe dolayın. Mumu dökmek istediğiniz kabın içine fitili sarkıtın. Kalem ya da şiş fitilin mumun içinde kaybolmasını engelleyecek. Erittiğiniz mumları seçtiğiniz kabın içine boşaltın. Birkaç saat sonra yepyeni bir mumunuz olacak. Bu kadar basit!
DOĞAL MUM YAPIMI
Parafin, renklendirici ve sentetik koku içermeyen mumlara doğal mum denir. Doğal mum kullanımı için en dikkat edilecek nokta, mum yanarken asla yanından uzaklaşmamanızdır. Çünkü doğal mumlar, kolay ateş alırlar.
Margarin ile doğal mum yapabileceğinizi biliyor musunuz? Evet, doğru duydunuz. Margarinden doğal mum yapabilirsiniz.
- Kavanozu katı yağ ile doldurun. Üstte bir parmak boşluk bırakın ve mikrodalga fırında yaklaşık iki dakika kadar ısıtın.
- Sıra geldi boyalara… Pastel boya kalemlerinizi mikrodalgaya uygun bir kapta fırınlayın. Mum boyalar cinslerine göre farklı ısılarda eriyebilirler, bu yüzden önce 2-3 dakikalık bir program ayarlayın ve yetmezse fırınlama sürecini biraz daha uzatın.
- Erimiş boyaları yağın içine katın ve karıştırın.
- Bu karışıma sevdiğiniz bir esansiyel yağ da katın ki mumunuz mis gibi koksun.
- Kavanozun boyutundan biraz daha uzun pamuk ipliği kesin ve bir ucunu somuna bağlayın. Somunu dibe çökecek şekilde kavanoza bırakın ve ipin diğer ucunu kavanozun üzerinde duracak bir çubuğa bağlayın. Dondurma çubuğu gibi bir çubuk olabilir.
- Bu tarifi bir saat bekletirseniz yağ kendiliğinden donacak ve bir mum kıvamını alacaktır. Ve işte doğal mumunuz hazır!
Mum soğutmanın püf noktaları
En iyisi mumun tam 24 saat boyunca soğumasıdır. Mumun ne kadar uzun süre soğumasına izin verirseniz o kadar güzel olur.
Parafin mumlar genelde 24 saatte soğur.
Soya mumları genelde 4-5 saatte soğur.
Balmumu genelde 6 saatte soğur ama 1 gece soğumaya bırakılması en iyisidir.
Eğer eski mumları eritip mum yaptıysan sadece birkaç saat beklemesi yeterlidir.
DOĞAL KOKULU MUM NASIL YAPILIR?
Aromatik mumları seviyorsanız size süper doğal kokulu mum yapımı önerilerimiz var.
Limon kokulu mum: Limonları yanlamasına kesin. Limonların içini boşaltın. Ardından erittiğiniz mumu, limonların içine paylaştırın ve donmaya bırakın.
Tarçın kokulu mum: Plastik ya da silikon bir kabın içine tarçın çubuklarını dizin. Tarçınları dizdikten sonra eritilen mumu kabın içine dökün.
Portakal kokulu mum: Limon kokulu mum tarifinde yaptığınız işlemleri bu kez portakala uygulayın.
Lavanta kokulu mum: Sade mumun içine dilerseniz taze lavantalar ekleyerek farklı bir koku elde edebilirsiniz. Lavanta yağı da kullanabilirsiniz.
İLGİLİ HABERLER
HEDİYELİK MUM ÖNERİLERİ
MUM ÇEŞİTLERİ
HANGİ MUM KOKULARI NEYE İYİ GELİR?
MUMLAR HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
MUMLAR HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HER ŞEY